Previjanje elektromotorjev

Zaupajo nam največji evropski serviserji vretenskih motorjev.

Prvi korak previjanja navitja je priprava statorja. Predenj odstranimo staro navitje se temeljito preveri in shrani vse podatke (oznake, zaporedje faz, temperaturna tipala, presek priključnega vodnika, dolžina, višina glav navitja,…). Posebej moramo paziti, da se statorja med odstranjevanjem starega navijta ne poškoduje. Prav tako moramo paziti, da ne pregrejemo lamelirano pločevino, saj se s tem izgube v železu znatno povečajo in izkoristek motorja zmanjša. V najslabšem primeru se lahko spremeni tudi zahtevane tolerančne meje zunanjega premera.

Priprava statorja

V vseh navitjih v vretenskih motorjih, tako asinhronskih kot sinhronskih, prihaja do zelo visokih temperatur. Tukaj je uporaba izolacije in materialov v temperaturnem razredu »H« (do 180°C) obvezna. Tudi vsa utorna izolacija pri nas je izdelana z dvojnim robom, kar dodatno ojača stene izolacije.

Stene izolacije

Po končanem vlaganju navitja preverimo, da so vse žice tuljav enakomerno izpeljane iz utorov, ter da ne prihaja do križanj ali prepletanj.

Izpeljava žic

Pri povezovanju navitja ali bandažiranju uporabljamo posebne bandažne trakove, ki se pri sušenju še dodatno skrčijo, ter s tem poskrbimo, da je navitje kompaktno, ter minimalno občutljivo na vibracije med delovanjem.

Bandažiranje

Sledi vezava navitja. Tuljave med seboj povezujemo izključno s postopkom trdega lotanja, ter dodajanjem srebra.

Vezava navitja

Po končani vezavi ter končnem bandažiranju sledi pravilna razporeditev močnostnih priklopov ter oznake, da olajšamo delo monterjem pri vgradnji vretenskega motorja v stroj. 

Priklopi

Kot zaključek pred lakiranjem, vstavimo še zagozde iz steklenih vlaken v utore, ter s tem dodatno utrdimo navitje ter zmanjšamo zračnost v utoru. Sledi impregniranje navitja, sušenje, končna testiranja, ter izdelava testnega poročila.

Zagozde

Razvili smo tudi svoj tehnološki postopek s katerim povečamo, ter izboljšamo karakteristike vašega elektromotorja. Veliko proizvajalcev elektromotorjev zaliva svoja navitja v epoksidne smole in jih s tem obvarujejo pred vdori tujih medijev (olje, hladilne tekočine, kemikalije), dvignejo izkoristek, omogočajo boljše odvajanje toplote… Naš Epoxy-M-HES postopek omogoča, da je navitje ustreznejše za težje delovne pogoje. Sistem je zasnovan, da ščiti navitje pred vdorom tujih medijev, mehanskimi poškodbami in nepravilnem vzdrževanju.

Previtje motorjev zajema

  • odstranjevanje starega navitja,
  • priprava statorja na novo navitje,
  • laserska izdelava izolacije
  • izdelava  navitja,
  • lakiranje navitja,
  • sušenje navitja

Specializirani smo

Poglejte si za katere znamke motorjev smo specializirani.

Primeri previjanja

Poglejte si primer previjanja motorjev.

Kontaktirajte nas

Lokacija

Jelenčeva ulica 1,
4000 Kranj,
Slovenija

Delavni čas

Pon - Pet: 7:00 - 15:00

Pišite nam